“Herkenning, maar ook wel schrikken”

Moeder van Nick (16)

“Thuis en op school gaat het niet goed. Nick blowt de hele dag. We hebben vaak slaande ruzie en soms komt hij nachten niet thuis. Hij is al twee keer blijven zitten en nu moet hij van school af. Het wijkteam heeft voor ons een onderzoek aangevraagd bij Keinder in Den Bosch.


Alle onderzoeken op 1 dag

Al best gauw kregen we het intakegesprek bij Keinder. De onderzoekers hebben ons dossier bekeken en ze belden ook met school en met onze hulpverlener. Op de dag van het onderzoek werden we om half 10 bij Keinder ontvangen. Eerst kregen we uitleg hoe de dag eruit zou zien. Daarna moest Nick een IQ-test maken en ik kreeg een gesprek met een andere onderzoeker. Tussen de middag hebben we de meegebrachte boterhammen opgegeten. Daarna deden Nick en ik een spel, terwijl de onderzoekers keken hoe dat ging. Nick kreeg als laatste nog een sociaal en emotioneel onderzoek en ik heb een heleboel vragenlijsten moeten invullen.


Uitslag

Het was al met al best een lange, intensieve dag. Om 16 uur kregen we de uitslagen te horen. Dat werd heel duidelijk uitgelegd met behulp van een poppetje. Er kwam uit de onderzoeken dat Nick ADHD heeft en een veel mindere intelligentie dan we dachten. Ook kan hij zich niet zo goed inleven in anderen. Waarschijnlijk is hij daardoor in de problemen geraakt, ook in combinatie met onze scheiding. Veel dingen herkende ik wel, maar het is toch wel schrikken als je dat zo hoort. De onderzoekers namen gelukkig alle tijd voor ons. Het echte rapport krijgen we pas over een paar weken in de bus, maar ze gaven al wel goede adviezen mee voor thuis. Nick heeft een opvoeding nodig met veel structuur en grenzen. Een positieve aanpak met veel complimenten. Om dat te weten gaf mij al een stukje rust.”


Lees meer over diagnostiek